30 Ocak 2010 Cumartesi

bisiklet


BİSİKLET
Kaynak : Vikipedi, bisiklet forumları, bisiklet blogları

Bisiklet, motorsuz, iki tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Dünyanınn en yararlı icatlarından biridir.
Yarış bisikleti, dağ bisikleti, yatay bisiklet... gibi türleri vardır. Vitesli ya da vitessiz olabilir. Bisiklet çok ilkel biçimde 12. yy'da Çin'de görülmüştür. İlk bisiklet 1791'de Sivrac'ın bisikletiydi. 1818'de Karl Drais gidonlu bisikleti, 1839'da Mac Millian pedallı bisikleti buldu.

Bisikletin sağlıkla ilgili yararları
Kandaki kolestrol seviyesini düşürür. Pıhtılaşmadan kaynaklanan kalp krizi riskini azaltır. Yüksek tansiyondan kaynaklanan hastalık riskini azaltır. Hareketsizlikten kaynaklanan sağlık sorunlarını azaltır, engeller. Hemofili ve sara hastalarına önerilmez. Bisiklet kullanımının bir alışkanlık olduğu İsveç, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde kalp hastalıkları daha az görülmektedir.
Kask, dizlik, dirseklik takarak kullanılması istenmektedir.

Neden bisiklet? Trafikte sıkışmıyorsunuz, spor yapmış oluyorsunuz, sağlığınıza iyi geliyor, çevreye zarar vermiyorsunuz, ekonomik, park derdi, benzin derdi yok. Strese iyi geliyor, kalp, damar sağlığı için çok yararlı...

İstatistiklere göre dünyada 1.4 milyar bisiklet var. Otomobil sayısı 400 milyon.

Dünyanın en ünlü bisikletçisi kim? Fransa bisiklet turunu yedi kez üst üste kazanan Lance Armstrog. Kitabı : Yaşama Çevrilen Pedal

Dünyada en çok Çin'de kullanılan bisikletin Türkiye'deki yoğun kullanıcılarını Konyalılar oluşturuyor.Bisikletçiler kentlerde bisiklet yolları , bisiklet kullanımının teşvik edilmesini, yasal düzenlemeler yapılmasını istiyor.

2 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Resim de yazı da çok iyi.
Paylaştığın için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Utku Basar,

Güzel paylasimlarimlarin var,
bir tanesini begendim aldim blogundan, umarim kizmazsin bana..

güzel günler dilerim.

Related Posts with Thumbnails